Podobne
menu      herbata
menu      Morfologia z rozmazem rozmaz czyli co
menu      morfologia noworodka poza granicami normy
menu      morfologia plemników według metody Krugera
menu      morfologia normy badania ASO
menu      Morfologia plyti rozmaz manualny
menu      Morfologia zagadnienia prof Dyszak
menu      mocz i morfologia odczytywanie wyników
Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

herbata

Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

Temat: Interpretacja wyników badań
" />
">Panie doktorze,
odebrałam dzisisaj wyniki badań krwi i moczu, a ponieważ wizytę u lekarza prowadzącego mam dopiro w przyszłym tygodniu, byłabym wdzięczna za Pana interpretację. Jestem w 14 tygodniu ciązy.

Leukocyty 9,6
Erytrocyty 3,592
Hemoglobina 11,32
Hematokryt 32,12
MCV 89,4
MCH 31,5
MCHC 35,2
Płytki krwi 186
Limfocyty 15,62
Neutrofile 78,71
Limfocyty 1,5
Neutrofile 7,6

RDW-CV 11
PDW 10,9
MPV 9
P-LCR 17,9

OB 42

Cholesterol 218,6

Glukoza 88,21
Mocz analiza ogóla:
Glukoza nieobecna
ph obojętny
Ciężar właściwy 1,012
Białko nieobecne
Urobilinogen w normie
Nabłonki płaskie nieliczne
Leukocyty 0-2
Pasma śluzu nieliczne
Moczany pezpostaciowe nieliczne

Bardzo dziękuję i pozdrawiam Muszla
Troche morfologia zaczyna dolowac ( jest to w ciązy normalne) więc więcej witaminek by się przydało. Z powazniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=6873



Temat: jak liczyc ciążę i wyniki badań.
" />Szanowny Panie Doktorze.
1. Jestem 4 tyg po transferze (26dni), jak w moim przypadku liczy sie tygodnie ciązy: od transferu, od punkcji czy od ost. miesiączki (1dc 04.maja 2005)?

2. Czy badania krwi i moczu są ok?:
BIOCHEMIA:
NA-137,8mmol/L, K-4,52 mmol/L, MG-1,87mg/dL, glukoza-66mg/dL

MORFOLOGIA:
WBC leukocyty 10,6, tys/uL
RBC etytrocyty 4,29 mln/uL
HGB hemoglobina 13 g/dL
HCT hematokryt 37,4 %

wsk. czerwonokrwinkowe:
MCV 87,2 fL
MCH 30,3 pg
MCHC 34,8 g/dL
RDW-Sd 37,9 fL

plytki krwi:
PLT plytki krwi 225 tys/uL
RDW 12,2 fL
MPV 10,3 fL
P-LCR 27,6 %

rozmaz pomiar wut.
LYMPH 22,4 %
MXD 6,7%
NEUT 70,9 %
LYMPH 2,4 tys/uL
MXD 0,7 tys/uL
NEUPT 7,5 tys/uL

MOCZ ciezar wlasciwy 1015, ph 7

bardzo dziękuję za odp.
[/b]
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=28331


Temat: Czy wyniki są prawidłowe ?
" />Panie Doktorze.Ponieważ jestem "niby" zdrowa a nadal nie zachodzę w ciążę postanowiłam zrobić podstawowe badania krwi oraz badanie tarczycy.Proszę o ich ocenę, bo w internecie są różne normy.

Morfologia
Leukocyty - 6,7 tys/ul
Erytrocyty - 4,83 mln/ul
hemoglobina - 13,7 g/dl
hematokryt - 41,8 %
MCV - 86,5 fl
MCH – 28,4 pg
MCHC – 32,8 g/dl
Płytki krwi – 286 tys/ul
Limfocyty – 37,2 %
Inne (Eo, Bazo, Mono) – 7 %
Neutrofile – 55,8 %
Limfocyty – 2,5 tys/ul
Inne (Eo, Bazo, Mono) 0,5 tys/ul
Neutrofile – 3,7 tys/ul
PDW – 11,8 fl
MPV – 10,1 fl
P-LCR – 26,6 %
TSH 3-cia generacja – 1.22 ulU/mL
Czy moje wyniki są dobre ?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=12795


Temat: Morfologia - wyniki i kilka pytań
CO oznaczają te wyniki??
leukocyty 5,6 tys/ul
erytrocyty 4,79 mln/ul
hemoglobina 12,4 g/dl
hematokryt 37,5 %
MCV 78,32 fl
MCH 25,92 pg
MCHC 33,1 g/dl
płytki krwi 126 tys/ul
limfocyty 29,1%
inne (Eo, Bazo Mono) 5,3%
Neutrofile 65,6%
limfocyty 1,6 tys/ul
inne (eo, Bazo, Mono) 0,3 tys/ul
neutrofile 3,7 tys/ul
RDW-CV 13,9%
PDW 19,41 fl
MPV 12,4 fl
P-LCR 43,41 %

Dodam, że od jakiegoś czasu mam regularnie obniżone wartości MCV MCH, czasem PLT, łatwo pojawiaja mi się siniaki... czy może to byc jakaś anemia, nawet jeśli hemoglobina i erytrocyty, hematokryt są w normie?? Czy to może w jakikolwiek sposób wpływac na serce?? Z góry dziękuję :->
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1838


Temat: Zwiększona liczba płytek krwi u 3 latka
Witam.
Chciałabym poprosić o pomoc w interpretacji wyników mojego 3 letniego dziecka
MORFOLOGIA
LEUKOCYTY-8,5 tys/ul
ERYTROCYTY-4,7 mln/ul
HEMOGLOBINA-12 g/dl
HEMATOKRYT-35,22 %
MCV-74,92 fl
MCH-25,52 pg
MCHC-34,1 g/dl
PŁYTKI KRWI-504,1 tys/ul oznaczenie wykonano dwukrotnie
LIMFOCYTY-64,1 %L
INNE(EO BAZO MONO)-5,25%M
NEUTROFILE-30,7 %G
LIMFOCYTY5,401 K/ul
INNE(EO BAZO MONO)-0,5 K/ul
NEUTROFILE-2,6 K/ul
RDW-CV-15,3 %
PDW-8,02 fl
MPV-7,72 fl
P-LCR-11,02
Niby wyniki są dobre ale zaniepokoiła mnie podwyższona ilość płytek krwi oraz limfocytów.
Pani doktor powiedziała że to nic,jednak ja naczytałam się w internecie i zaczęłam się martwić.
Proszę o pomoc jezeli ktoś wie co może to oznaczać.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=9563


Temat: Wyniki Alat AST ,bilirubina, HBs Ag
Witam jakies dwa tygodnie temu bylem robic badanie krwi tak dla pewnosci . Poniewaz długo nie robiłem a jakies 15 lat temu zatrułem sie bardzo i mam od tamtej pory lekko zażółcone białkówki oczu .
Pokazuje moje wyniki i normy - prosze o fachowy komentarz do tego

Antygen HBs-Ag ----> dodatni !!!
AST 26,00 norma 0- 37
ALAT 30,00 -------- norma 0- 42
Bilirubina całkowita 2,18 mg/dl norma 0,1 - 1,1 !!!!!!

Morfologia
K białe 6,9 norma 4 - 10
czerwone 5,4 norma 4,2 - 5,6
hemog 16, 9 norma 14 - 18
Hematokryty 46,4 norma 38 - 49
śr objetosc krw czerw 85,9 norma 76 - 94
śr masa hem. w krw czerw 31,3 norma 27 - 34
śr stęzenie hem w erytrocycie 36,4 norma 31 - 37
krwinki płytkowe 217 norma 140 - 350
odsetek duzych płytek krwi (P-LCR) 30,9%
Mocz
barwa - jas.zół
przejrzystosc klarowny
cieżar 1,030
PH 5,0
białko neg
glukoza neg
ciała ketonowe neg
Urobilinogen w/n
Bilirubina neg
Erytrocyty neg
Azotyny neg
leukocyty neg
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8556


Temat: Gardło - wycinanie migdałków
[quote="Peter"]konkretną efektywność można ocenić po ok. 4-5 msc
Po 4 m-cach od zakończenia kuracji ribomunylem mam takie wyniki:

Morfologia
•Leukocyty 5,3 tys/ul
Neutrofile 66,0 % (3,5)
Inne 8,0 % (0,4)
Limfocyty 26,0 % (1,4)
•Erytrocyty 4,33 mln/ul
•Hemoglobina 13,2 g/dl
•Hematokryt 38,4 %
•MCV 88,7 fl
•MCH 30,5 pg
•MCHC 34,4 g/dl
RDW-CV 13,5
RDW-SD 40,0
•Płytki krwi 348 tys/ul
MPV 8,1 fl
P-LCR 11,90 %
PDW 8,6

Mocz
•Ciężar właściwy 1,010
•Białko w moczu neg
•Glukoza neg
•Aceton neg
•Odczyn PH 6,0
•Urobilinogen 0,1 Îźm ol/l
•Bilirubina w moczu neg
•Leukocyty 0-2 w polu widzenia
•Nabłonki płaskie nieliczne

CRP 1 mg/l
ASO 20 IU/ml

Wymaz z gardła:
Streptococcus viridans
Nisseria species

Na podstawie własnych obserwacji mogę dodać, że gardło z lewej strony zrobiło się różowe (migdałków nie widać wcale, zresztą nigdy nie było), a z prawej jest tradycyjnie czerwone, wycieka ropa i boli węzeł chłonny.
Dr Peter, jak Pan myśli będzie coś z tego? Na wizytę u laryngologa muszę jeszcze trochę poczekać, a ciekawość mnie zżera :)
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=5483


Temat: Pomoc w rozszyfrowaniu wyników
Witam

Bardzo prosze o pomoc w rozszyfrowaniu wyników moich badań...
Zrobiłam morfologie i niby jest że wszystko w normie ale ktoś mi powiedzial ze mam plytek krwi chyba za duzo i ze moge miec za rzadką krew czy jakoś tak :roll:
i czegos tam za dużo a czegoś za malo ... Mam zaburzenia odżywiania i chciałabym wiedziec czego właśnie mam za mało a czego za dużo i co to moze ewentualnie oznaczac i czy wogole ma jakies znaczenie....

przepisze wyniki

Morfologia:

Leukocyty 5,3 tys/ul min-3.8 ; max-10
Erytrocyty 4.41mln/ul min3,7 max5,1
Hemoglobina 13,2 g/dl min13 max16
Hematokryt 39 % min37 max47
MCV 88,4 fl min80 max99
MCH 29.9 pg min27 max35
MCHC 33,8 g/dl min 32 max37
Płytki krwi 256 tys/ul min140 max440
Limfocyty 56.41 % min20 max50 tego mam za dużo
Inne (Eo, Bazo, Mono) 9,7% min1 max12
Neutrofile 33.92 % min40 max75
Limfocyty 3 tys/ul
Inne (Eo, Bazo, Mono) 0,5 tys/ul
Neutrofile 1,8 tys/ul
RDW-CV 13,9 %
PDW 9,4 fl
MPV 8,92 fl
P-LCR 16,1 %

co oznaczają te wyniki ?

bardzo prosze o szybką odp.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=966


Temat: Ciagle chora
Witaj Peter, mam wyniki mojego dziecka proszę o opinię czy są prawidłowe, córka ma prawie 5 lat.
Morfologia
Leukocyty 5,8 Erytrocyty 5,27 Hemoglobina 15,3 Hematokryt 44,2% MCV 83,92 MCH 29 MCHC 34,6 Płytki krwi 313 Limfocyty 59,81% Inne (Eo, Bazo, Mono) 7,4% Neutrofile 32,82 Limfocyty 3,5 Inne ( Eo, Bazo, Mono) 0,4 Neutrofile 1,9 RDW-CV 14,7% PDW 10,4 MPV 9,7 P-LCR 22,4%
Rozmaz- manualnie
Segmentowate 28% Kwasochłonne 3% Limfocyty 62% Monocyty 7%
OB po 1 godz. 4/8
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8598


Temat: INTERPRETACJA WYNIKOW
Dzien Dobry !

Prosze o pomoc w interpretacji wynikow badan:
OB 17 mm/h

MORFOLOGIA KRWI

leukocyty 6,7 tys/ul
erytrocyty 3,80 mln/ul
hemoglobina 11.9 g/dl
hematokryt 35,3 %
MCV 92,9 fl
MCH 31,3 pg
MCHC 33,7 g/dl
Płytki krwi 220,0 tys/ul
Limfocyty 31.5 %
Inne ( EO. Bazo. Mono ) 7,7 %
Neutrofile 60,8 %
Limfocyty 2,1 tys,ul
inne ( Eo, Bazo, Mono )
Neutrofile 4,1 tys/ul
RDW-CV 13,5 %
PDW 13,6 fl
MPV 11,9 fl
P-LCR 39,1 %

Bardzo prosze o interpretacje tych wynikow :roll:
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=932


Temat: Zapalenie spojowek z objawami suchego oka
Morfologia krwi obwodowej napisze tylko to gdzie są strzałki :

MCHC 32,0 ( granica od 32,6 - 35,6 )
LYM % 17,4 ( 20,0 - 45,0 )
NEU % 76,3 ( 45,0 - 70,0 )
NEU # 6,6 ( 2,5 - 6,5 )
PDW 19,8 ( 9,0 - 17,0 )
MPV 13,6 (6,5 - 11,0)
P-LCR 53,6 ( 13,0 - 43,0 )

Mikroskopowy rozmaz krwi:
neutrofile segmentowane 82 (45 - 70)
limfocyty 16 (20 - 45 )
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6574


Temat: Skąd ten ból
Witam
od jakiegoś czasu odczuwam ból pod pachami (mocniej z prawej), promieniujący na piesi i na ręce. Nie mam powiększonych węzłów chłonnych, gorączki, nie zauwazyłam guzków, przebarwien itp.
Ogólnie czuję się dobrze. Byłam u lekarza i zlecił mi badania krwi oto wyniki:
Morfologia:
HCT - 41.7 [%]
RCB - 4.45 [10*6/ul
HGB 14.6 [g/dl]
WCB- 5.9 [10*3/ul]

MCV - 93.7 [fl]
MCHC - 35 [d/dl]
RDV-CV - 12.7 [%]
MCH -32.8 [pg]

PLT - 194 [10*3/ul
PDW - 12.6[fl]
MPV - 10.1[fl]
P-LCR - 25.5[%]

rozmaz (pomiar automatyczny)
wart.b NEUT - 3.7 [10*3/ul]
NEUT - 64 [%]
wart. b. LYMPH - 1.6
LYMPH 26.4 [%]
wart.b. MXD - 0.6 [10*3/ul]
MXD - 9.6 [%]

OB po 1 h 2[mm]

Biochemia glukoza 83 mg/dl

Bardzo się boję, może ktoś mi pomóc?
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1813


Temat: Wyniki badan
Prosze o zinterpretowanie moich wyników ponieważ nie wiem jak je odczytać?

BIOCHEMIA
glukoza 111
żelazo 95

IMMUNOCHEMIA
TSH 3 gen. 1,46

OB 10
morfologia krwi pełnej
WBC 6,21
RBC 4,56
HGB 12,9
HCT 40,3
MCV 88,4
MCH 28,3
MCHC 32,0
RDW-SD 39,7
RDW-CV 12,7
PLT 251
PDW 16,1
MPV 12,5
P-LCR 43,9

krwinki białe
NEUT 3,23
NEUT% 52,0
LYMPH 2,18
LYMPH% 35,1
MONO 0,50
MONO% 8,1
EO 0,25
EO% 4,0
BASO 0,1
BASO% 0,8

Z GóRY dziękuje za interpretacje
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=5401


Temat: Wyniki krwi - Morfolofia
Odebrałam dziś Morfologię i 3. parametry są podwyższone:
Średnia objętość krwinki (MCV) 93,7, norma: 77,0-93,0
Wskaźnik zróżnicowany objętości płytek (PDW) 11,5, norma: 6,1-11,0
Zawartość procentowa płytek dużych (P-LCR) 25,8, norma: 6,0-25,0

W rozmazie:
Seg. 62
Limf. 36
Kom. 2

Proszę o pomoc. Jak zinterpretować te wyniki?

Ale mam objawy, które są niepokojące - m. in. od czasu do czasu, krwawienie z nosa, szczególnie, gdy organizm jest wyczerpany.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4331


Temat: Prośba o interpretację wyników krwi
proszę o interpretację wyników morfologii:
WBC 11.33
RBC 4.82
HGB 14.5
HCT 43.9
MCV 91
MCH 30.1
MCHC 33.0
PLT 207
RDW-SD 42.8
RDW-CV 13.1
PDW 14.2
MPV 11.1
P-LCR 32.9
PCT 0.23
NEUT 9.49 uL 83.8%
LYMPH 1.10 uL 9.7 %
MONO 0.58 uL 5.1%
EO 0.13 uL 1.1%
BASO 0.03 uL 0.3%

DODAM, ŻE PODCZAS BADANIA MIAŁAM MIESIĄCZKĘ
dzięki za szybką odpowiedź
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4265


Temat: Nie do końca na temat ale może ktoś wie...
Dziewczyny pomóżcie. Po 3 tygodniach brania tabletek (Harmonet) zaczełam mieć bóle i drętwienia łydek. Przestraszyłam sie że to może jakieś początki zakrzepicy i dlatego zrobiłam badania. Ale z tego co widzę krzepliwość mam obniżoną a nie podwyższoną. Badanie robiłam wczoraj (w piątek), ostatnią tabletkę wziełam w czwartek wieczorem. A łydki (zwłaszcza jedna) jak bolały tak bolą... Co to może być? I czy ktoś umie interpretować wyniki morfologii? Bo ja niewiele z tego rozumiem
OB - 8 mm/h norma 0 - 15
APTT - 30,70 sek norma 22-37
INR - 1,28 norma 0,9 - 1,2
Morfologia
Leukocyty 3,8 tys/ul norma 3,8 - 10 (troche niskie chyba???)
Erytrocyty - 4,14 mln/ul norma 3,7 - 5,1
Hemoglobina - 13,4g/dl norma 12,0 - 16,0
Hematokryt - 37,5 % norma 37 - 47 (tego też jakoś mało )
MCV - 90,6 fl norma 80 - 99
MCH - 32,4 pg norma 27 - 35
MCHC - 35,7 g/dl norma 32 - 37
Płytki krwi - 244 tys/ ul norma 140 - 440
Limfocyty - 39,6 % ( z tych dalszych to już nic nie rozumiem ;-) )
Inne (Eo, Bazo, Mono) - 5,3 %
Neutrofile - 55,1 %
Limfocyty - 1,5 tys/ul
Inne (Eo, Bazo, Mono)- 0,2 tys/ul
Neutrofile - 2,1 tys/ul
RDW-CV - 13,2 %
PDW - 12,6 fl
MPV - 10,2 fl
P-LCR - 28,5 %
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=6486


Temat: moje pierwsze wyniki
Zrobiłam pierwsze w tej ciąży wyniki! Niestety nie mam podanych norm ;( więc nie wiem czy wyszło dobrze? Czy źle? A poza tym czy przy morfologii są też różne normy w zależności od laboratorium? a u gina będę dopiero w przyszłym tygodniu
Może ktoś z Was jeśli się zna to mi powie czy jest ok.? bo sie trochę martwie

Krew:
Hematokryt HCT - 33,6 %
Krwinki czerw. RBC - 3,61 10^6/ul
Hemoglobina HGB - 11,4 g/dl
Krwinki białe WBC - 9,5 10^3/ul

MCV – 93,1 fl
MCHC – 33,9 g/dl
MCH – 31,6 pg
RDW-CV – 13,4 %

PLT - 211 10^3/ul
MPV – 11,0 fl
PDW – 14,1 fl
P-LCR – 34,5 %

Wart.b. LYM – 1,9 10^3/ul
% LYM – 20,2 %
Wart.b. MXD – 0,5 10^3/ul
% MXD – 4,6 %
Wart.b. NEUT _ 7,1 10^3/ul
% NEUT - 75,2 %

mocz:
leukocyty obecne w polu widzenia w ilości 0-1
bakterie nieliczne w polu widzenia

GLUKOZA
Tu są podane normy ale mi wyszło
70 mg/dl a norma jest od 70 – 115
czy to nie dobrze że tak nisko?
Czy w ciąży się to zmienia? – są inne normy?
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=4436


Design by flankerds.com